Itt van az ősz, itt vagy újra…

Alice Lee tette közzé ekkor:

Hát itt van az ősz ismét. Vége van a csodás nyárnak, és nemcsak a hosszú és esős napok jöttek el, hanem az iskolába és a munkahelyre való visszatérés is. A gyerekek imádják a vakációt, minden évben alig várják, hogy végre eljöjjön a nyári szünet és most ismét be kell ülniük az iskolapadba. Ez az időszak mindenki számára igen stresszes, legyen az gyerek vagy éppen felnőtt. Egy hosszú és főleg élményekben teli pihenés után, bizony elég nehéz ismét korán lefeküdni és felkelni, a nyugodt napok után ismét visszacsöppeni a kemény hétköznapokba, amikor minden percet ki kell számolni és meg kell tervezni, hiszen nincs idő a lazulásra. A gyerekeket is rendkívül megviseli ez a feszített tempójú időszak, de most néhány hasznos tanáccsal és a Sojo.hu oldalán könnyen beszerezhető termékekkel próbálunk segíteni, hogy ti is könnyebben átvészeljétek a forró nyári napokról, a hideg őszi estékre való átállást.

A gardrób felfrissítése

Az első fontos teendő ebben az időszakban nem más, mint leellenőrizni a ruhásszekrényeket. Bizony sokszor pont akkor derül ki, hogy a tavaly használt darabok, nem tiszták, dohosak, kopottak vagy kicsik, amikor szükség van rájuk. Nincs annál kellemetlenebb, mint mikor az első esős napon kivesszük a kabátot a szekrényből és az már elhasznált. Még ilyenkor, amikor nincs nagyon hideg, nézzük át az összes holmit. Ha valami nagyon viseltes, érdemes tőle minél hamarabb megszabadulni, hiszen csak a helyet foglalja. Sok dél-európai országban, ebben az időszakban, elpakolják a nyári holmikat és előre veszik az őszi-téli ruhadarabokat és cipőket. Tégy úgy te is, hiszen így helyet spórolhatsz, sokkal könnyebb megtalálod a keresett ruhát a szerkényben. és amikor ismét szükség lesz a nyári holmikra, nem kell azon aggódni, hogy dohosak, gyűröttek. Erre a célra találták fel a különböző vákuumos tárolókat. Ezek a tasakok vagy tárolok rendkívül praktikusak. Nemcsak tiszta marad benne a ruha, hiszen légmentesen lezárva tartjuk őket, hanem még rengeteg helyet is spórolhatunk a szekrényben. Mivel porszívó segítségével a levegő teljes mértékben kiszívható a tasakból, a ruhák akár harmadannyi helyet foglalhatnak a szekrényben. Ha például az ágy alatt van nagy hely, érdemes azt is tárolásra használni. Már többféle könnyen összecsukható tároló doboz van forgalomban, melyekbe rakhatsz nyári paplant, cipőket vagy éppen ruhákat is, és szépen rendszerezve elhelyezheted őket az ágy alatt.

Otthoni dekoráció

Nagytakarítás ideje

Mivel évszakváltás van, ilyenkor érdemes egy őszi nagytakarítást végezni. Amikor még napközben elég meleg van, érdemes kihasználni a jó időt, hiszen később előfordulhat, hogy hónapokig még a nap se süt ki, enyhe időre pedig végképp nem számíthatunk. Ilyenkor érdemes például megpucolni az ablakokat és függönyt mosni. Ha szívesen kicserélnéd a függönyt egy évszakhoz illőre, gyönyörű levél mintázatú illetve őszi virágos függönyök vannak, mellyel az egész ház hangulata megváltozik. Ha mégis a függöny mosását választod, akkor jó tanács lehet az, ha mosógépben alacsony hőfokon mosod ki a függönyöket centrifuga program nélkül és még vizesen felrakod a karnisra, hiszen így a helyén szárad majd meg, felvéve a megfelelő formát és hullámokat. Nyilván nehezebb helyzetben vagy, ha a függönyöd vasalást igényel. Ebben az esetben egy már kipróbált praktika működhet. Vesd be a hajvasalót. Előtte azért érdemes megtisztítani, a hajat és hajápolási termékek maradványait eltávolítani. Kifejezetten gyors megoldás és mivel a hajvasalókon pontos hőfokszabályzó van, nem kell attól tartanod, hogy tönkreteszed a függönyt. A híres divatcégek gyakran használják ezt a megoldást a kifutókon, mikor nincs kéznél hagyományos vasaló. Nem kell tőle félned, működni fog. Ha redőnyöd van és most azt is szeretnéd alaposan megtakarítani, kifejezetten praktikus lehet egy redőny tisztító, mellyel nem csak a reluxát, redőnyt tisztíthatod meg, de a radiátorokat és a klímaberendezést is.

 

A kertrendezés sem mellékes

Nemcsak a lakás takarítása és felkészítése fontos a hideg időszakra, de bizony a kerté is. Rengeteg tennivaló akad, mielőtt beköszönt a fagyos tél, ezért használjuk ki az utolsó napokat, amikor még kifejezetten enyhe az idő és nem esik megállás nélkül az eső. Ha sok lombhullató fa van a kertünkben, bizony meggyűlhet vele a bajunk, hiszen a rengeteg lehullott falevél mindent eláraszt. Ilyenkor érdemes gyakran összegyűjteni a leveleket és vagy zsákba rakni, amit a szemétszállító cég elszállít, vagy pedig komposztálót építeni, melybe nemcsak a leveleket, de még a szerves hulladékokat is dobhatjuk. Kifejezetten környezetbarát megoldás, melyet később újrahasznosíthatunk, például virágok átültetésekor vagy akár a konyhakertben.

Mivel ez az időszak kedvez a kora tavaszi virágoknak vagy akár a kertben lévő zöldségeknek, még érdemes ezekben a hetekben dugványozni, hiszen így már februárban illetve kora márciusban gyönyörködhetünk a legújabb virágainkban, vagy éppen ehetjük az első saját termesztésű zöldségeket a kertből. Egy multifunkciós ásó nagy segítség lehet a növény ültetésénél.

Ilyenkor fontos átültetni a benti virágokat is, hiszen télen a növekedésük lelassul, virágzás nem jellemző, mondhatnánk azt is, hogy vegetáló állapotban vészelik át a sötét és hideg téli napokat. Ezért fontos a tápanyagban gazdag, friss virágföld. Célszerű a már meglévő cserépnél legalább egy mérettel nagyobbat választani. Már több féle, nemcsak merev falú, de újrahasználható zsákszerű cserép is létezik, melyben virágaink kiválóan érezhetik magukat. Mivel a növények szeretik a párás levegőt, de a lakás sokszor a fűtés miatt is kifejezetten száraz, hasznos lehet egy hidegpárásító készülék vagy egy fűtőtestre helyezhető párásító edény beszerzése is. Nemcsak a növényeknek hasznos, de nekünk is kiváló, hiszen számos felsőlégúti megbetegedés esetén javallott a párásítást, főleg ha kisgyermekünk is van.

A zöldségekre, gyümölcsökre és fűszernövényekre is gondoljunk. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha betakarítunk mindent és eltesszük a téli hűvös napokra. Mindent tároló dobozokba rakhatunk és lefagyaszthatunk. Bár élvezeti és tápértékéből némileg veszíteni fog, de még mindig sokkal egészségesebb és finomabb, mint a sokszor szupermarketben vásárolt génmódosított termékek. Ha szeretjük a lekvárt, a kertből betakarított gyümölcsökből készíthetünk, isteni házi lekvárt, mellyel garantáltan elkápráztathatjuk majd az egész családot. Hideg téli estéken nincs is jobb program, mint körbe ülni az asztalt és a családdal együtt lakmározni az általunk termesztett finomságokat.

Kocsikázzunk

Végül pedig ne feledkezzünk meg az autónkról sem. A tél egy igen kemény évszak, amikor a biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen az autónk „téliesítése”. Még mielőtt átlagosan 7 C fok alá esne a kinti hőmérséklet, cseréljük le a nyári gumikat télire, hiszen így nemcsak saját, de mások testi épségét sem veszélyeztetjük. A téli gumi kifejezetten a havas és jeges útra lett kifejlesztve. Sokkal puhább, mint a nyári. Nyári gumival borzasztóan veszélyes közlekedni, sok európai országban már autópályákon kötelező a téli gumi használata októbertől áprilisig. Ha négyévszakos gumit használunk, legalább az állandó gumiabroncs cserétől megkíméljük magunkat, de azt is rendszeresen ellenőrizzük, hiszen rendkívül gyorsan elkophatnak, ha gyakran használjuk az autónkat. Az autóban mindig legyen kéznél valamilyen jégkaparó, vagy az új jégeltávolító tölcsér, hiszen sohasem tudhatjuk, hogy mikor lesz rá szükségünk. Elég, ha csak néhány fokkal esik 0 alá a hőmérséklet, a kocsiból való biztonságos kilátást veszélyeztethetjük. Nem árt, ha van nálunk az autóban egy meleg pléd is, hiszen előfordulhat, hogy a korán érkező havazás vagy netán baleset miatt egy forgalmi dugóban ragadunk és bizony elég hideg lehet az autóban. Ha a motort folyamatosan járatjuk, könnyen kifogyhatunk az üzemanyagból, így még mindig jobb megoldás egy takarót bekészíteni, mint üzemanyag nélkül maradni az út közepén. Emellett mindig vigyünk magunkkal legalább egy üveg vizet. A víz mindig jó útitárs. Egy termoszba készített tea is nagy segítség lehet a hideg, autóban töltött napokon. Ezen felül pedig, amennyiben nincs garázsunk vagy nem tudjuk zárt helyre vinni a gépkocsit, beszerezhetünk egy, kifejezetten autókra tervezett sátorszerű takarót, mellyel megvédhetjük az autót az időjárás viszontagságaitól.

Ha úgy érzed, hogy még valamire szükséged van a tél beköszönte előtt, nézz szét a sojo.hu oldalán és találd meg te is, a neked való terméket, hihetetlenül kedvező áron!

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni