Hegyen völgyön át – hogyan vágjunk neki egy hegyi túrának

Alice Lee tette közzé ekkor:

Lassan véget ér a nyár, de még hetekig kifejezetten kellemes idő lesz úgy, mint minden évben. Ne felejtsük el, hogy még jön az úgynevezett vénasszonyok nyara, amikor a nyári kánikulához közeli melegre számíthatunk. Mivel a tengerparti nyaralásoknak vége, a strandok elvesztették varázsukat, sokan a hegyek felé veszik az irányt, és a következő hetek kellemes időjárását kihasználva, tesznek még egy-két néhány órás vagy akár néhány napos túrát.

De mégis mire kell odafigyelnünk, ha még kezdők vagyunk túrázás terén? Sokan azt gondolják, hogy egy hegyvidéki túrához elég egy pár sportcipő és egy kényelmes farmer. A valóság azonban teljesen más. Akár csak egy napot töltünk a természet lágy ölén, akár hosszabb időre szándékozunk otthonunktól távol a szabadban lenni, mindenképp érdemes alaposan felkészülnünk, hiszen így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket és valóban életre szóló élményben lehet részünk.

Most megosztunk veletek néhány hasznos tippet, hogy mit vigyetek magatokkal és hogyan öltözzetek fel. A sojo.hu oldalán pedig számos túrázáshoz elengedhetetlen terméket találtok, rendkívül vonzó áron.

A túrázásban az egész család részt vehet, nemtől és kortól függetlenül. Nyilván ha egészen pici gyerekeink vannak, jobb csak néhány órát a szabadban tartózkodni és nem egy sátorban tölteni az éjszakát.

Az elsőszámú dolog, amit mindenképp vigyünk magunkkal nem más, mint a megfelelő mennyiségű folyadék. Mivel aktív testmozgást végzünk, ráadásul az erdő közepén nagy valószínűséggel nincs folyadék vásárlására lehetőség, feltétlenül vigyünk magunkkal elég folyadékot. Vigyünk néhány kulacsot, melyeket könnyedén magunkra akaszthatunk csat segítségével, így mindig kézre esik. Fontos megemlíteni, hogy a cukros italokat ilyenkor jobb elkerülni, hiszen a szomjat nem oltják. A legjobb választás a víz. Ha többen vagyunk, bekészíthetünk egy összecsukható poharat is, mellyel helyet spórolunk, mégis vízzel tudjuk kínálni a többieket.

A második számú kellék, mely nem hiányozhat, a hátizsák. Ha csak egynapos utat tervezünk elég egy 20-30 literes változat fejenként, viszont ha több napra készülünk, ennél jóval nagyobb hátizsákra lesz szükségünk. Nem kell felesleges holmikkal telerakni a hátizsákot, de többnapos túra esetén számos szituációra kell felkészülnünk.

Legyen nálunk mindig kullancs illetve szúnyogriasztó spray, hiszen az erdőben számos rovar előfordulhat. A kullancsot nemcsak nehézkes eltávolítani, de akár betegségeket is terjeszthet, ezért fontos előre gondolkodni.

vászon hátizsák

A megfelelő öltözet lényeges

Bár sokan gondolják, hogy egy hagyományos sportcipőben el lehet indulni a hegyekbe, sajnos tévednek. Mivel a talaj rendkívül egyenetlen, emellett faágak keresztezhetik utunkat, válasszunk kifejezetten túrázáshoz tervezett cipőt, melynek magas a szára, így védi a bokát és megfelelő stabilitást ad, még a legmeredekebb hegyi emelkedők és lejtők esetén is. Emellett fontos megemlíteni, hogy a hegyekben legyen az Magyarországon vagy külföldön, előfordulhatnak kígyók. Ha megfelelően zárt cipőt viselünk, elkerülhetünk egy fájdalmas találkozást valamilyen csúszó mászóval.

Az öltözékről sem érdemes megfeledkeznünk. A hegyekben nem ajánlatos a 100 % pamut ruházat, hiszen a pamut magába szívja az izzadságot, emiatt hosszú időbe telik mire kellően megszárad, így nedves ruházatban tölthetjük akár az egész napot, melyet megkoronázhat egy nem várt nátha. Válasszunk könnyű, légáteresztő vagy éppen speciális anyagból készült, kifejezetten túrázáshoz tervezett ruhadarabot, mely elvezeti az izzadságot, könnyed viseletet biztosít, és nem akadályoz minket a mozgásban. A hegyekben az időjárás igen szélsőséges, míg egyik percben vadul süt a nap, addig a másikban már szakadhat az eső és drasztikusan lehűlhet a hőmérséklet. Ezért hasznos lehet a réteges öltözködés. Mindig vigyünk magunkkal széldzsekit. Ha vízlepergetős felülettel rendelkezik még jobb, hisz sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükség.

Hegyi túráknál kiemelten fontos a vastag zokni viselése akkor is, ha kifejezetten meleg van. Mivel a túracipő, még a legkényelmesebb modell is könnyen feltörheti a lábunkat a sok séta miatt, a vastag zokni megvédi lábainkat és ezzel elkerülhetjük a vérzést, a sebeket vagy éppen a vízhólyagot.

Hasznos lehet egy sapka vagy éppen fejkendő viselése is, hiszen ha a hegyekben tűz a nap, könnyen napszúrást kaphatunk, ezért nem árt, ha fejünk folyamatosan védve van. Ha már erős napsugárzásról beszélünk, tegyünk a hátizsákunkba egy flakon naptejet is, hiszen pillanatok alatt megéghetünk. Ha valaki gyorsan akar drámaian lebarnulni, válassza a hegyeket a vízpart helyett, hiszen a levegő sokkal tisztább, nincs olyan párás, elviselhetetlen hőség, mint a víz közelében, a nap közelsége miatt viszont gyorsan le lehet barnulni mindenféle erőfeszítések nélkül is.

Ha arra szántuk rá magunkat, hogy a néhány órás túra helyett inkább napokat szeretnék eltölteni a természettel összhangban, további óvintézkedéseket érdemes tennünk és még alaposabban fel kell készülnünk.

kinti széldzseki

Amikor az éjszakát is kint töltjük

Amennyiben nem hegyvidéki szállóban, vagy fogadóban húzzuk meg magunkat éjszakára, hanem az erdő mélyén szeretnénk az éjszakákat is tölteni, elengedhetetlen egy jó minőségi sátor. Már rengeteg féle típusú és ár kategóriájú sátrat lehet kapni. Ha minőségi darabot szeretnénk, és úgy gondoljuk, hogy a jövőben többször is a szabadban kívánunk aludni, mélyen bele kell nyúlni a pénztárcánkba, hiszen egyes sátrak kifejezetten drágák, főleg ha nem csak 2 személyes modellt veszünk, hanem az egész családot kívánjuk benne elszállásolni. A mai modern sátraknak van már aljzata, így a különböző rovarok és csúszó mászók nem tudnak a sátorba bemenni, illetve nem érintkezünk közvetlenül a földdel, viszont borzasztóan kemény rajta feküdni. Ezért elkerülvén az álmatlan éjszakákat, mindenképp be kell szereznünk egy felfújható matracot, mellyel az ágyunkhoz hasonló kényelemben tölthetjük el az estéket.

Mivel az éjszakák rendkívül hűvösek lehetnek a hegyekben, érdemes egy hálózsákra is beruházni, mely kiváló alvást biztosít. Nem kell alá lepedőt használni, és ami fontos, hogy rendkívül kis helyigényű. Az általában vízhatlan táskában árusított hálózsák pehelykönnyű és elképesztően picire össze lehet hajtani, ami valljuk be őszintén, egy több kilométeres túra során bizony nagy előnynek számít. Ha nincs lehetőségünk hálózsákot vásárolni, vagy éppen nem szeretnénk nagy összeget beruházni a túrafelszerelésbe, vigyünk magunkkal egy könnyű, polár plédet, mely melegen tart és kis helyen is elfér.

Ami még mindenképp fontos kellék, legyen nálunk mindig valamilyen fényforrás. A sátorban kifejezetten hasznos lehet egy felakasztható LED lámpa, mely megfelelő fényt biztosít az egész sátorban, emellett lehet nálunk egy fejre szerelhető zseblámpa is, melynek köszönhetően kezeinket szabadon használhatjuk, jó segítség lehet, ha esetleg pont gyaloglás közben köszönt ránk az éjszaka. Mindig tartsunk magunknál legalább két zseblámpát, hordozható lámpát, sose lehet tudni. Nincs annál borzasztóbb, mint magunkra maradni, világítás nélkül az erdő közepén.

Ha főzni szeretnénk, vagy gyorsan feltétlenül ki kell mosnunk egy-két ruhadarabot, jó szolgálatot tehet, egy könnyű és összecsukható vödör, melyet számtalan helyzetben használhatunk probléma nélkül. Emellett nagy segítség lehet egy multifunkcionális összecsukható kis ásó, mely többféle módon is használható. Ilyen komoly túlélő felszerelése, még a híres angol survivor műsor főszereplőjének, Bear Grylls-nek sem volt.

sports

A hosszú, meredek hegyi emelkedőkön érdemes alumínium sétálóbotot vinni mellyel, sokkal könnyebben megmászhatóak a legmagasabb hegyek és ha szeretnénk felfedezni az erdő élővilágát, mindenképp ruházzunk be egy éjjellátó távcsőre, mellyel hihetetlen élményben lehet részünk. Akár Magyarországon túrázunk, akár a közeli európai országok hegyvidékeit akarjuk meghódítani, igen változatos flóra és fauna vár minket. Ebből adódóan viszont, érdemes mindig körültekintőnek lenni, hiszen mi tolakodtunk be az ott élő állatok életterébe, nem ők a miénkbe. A magyar hegyekben többnyire őz, vaddisznó, nyúl, róka és vipera él nagyszámban. Farkas és medve csak ritkán látható, mivel alapvetően nem őshonos állatok Magyarországon. De a közeli szlovák hegyekből könnyen áttévedhet barnamedve és farkas is. A romániai Fogarasi havasokban szép számmal élnek barnamedvék, ezért mindig figyeljünk oda, hogy merre túrázunk. Ne hagyjuk el a kijelölt túraútvonalakat és ne verjünk sátrat a legelhagyatottabb erdő közepén sem. Ugyanezek igazak az osztrák Alpokra vagy éppen az olasz Dolomitokra.

Ha odafigyelünk és tiszteljük a természetet, óriás élményekkel leszünk gazdagabbak. Ha még a te túrafelszerelésed is hiányos, ne habozz! Nézd meg a sojo.hu Sportfelszerelés kollekcióját, hogy te is megtaláld a neked szükséges kelléket!  

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni