Értesítés a szállítások késésérőlHalloween-i rettegés, avagy hogyan vált népszerű a tökfaragás és a jelmezviselés

Közzétette Alice Lee dátummal

Október vége, rohamosan közeledünk a gyerekek által is nagyon várt Halloween bulihoz, mely szokás Magyarországra csak néhány évtizeddel ezelőtt érkezett. Vajon honnan is származik a tökfaragás? Miért kell ilyenkor félelmetesebbnél félelmetesebb jelmezekbe beöltözni? A gyerekek miért is gyűjtenek csokoládét és cukrot ilyenkor? Most minden kérdésedre választ kaphatsz. Ha pedig neked is szükséged van néhány jelmezre vagy kiegészítőre, hogy felejthetetlen legyen az idei Halloween parti, a legjobb helyen jársz, hiszen a sojo.hu óriási halloweeni választékából te is megtalálhatod a tökéletes bulihoz való kelléket!

Halloweeni szokások

Az első, és talán a legelterjedtebb szokás október 31-én, Halloween éjszakáján, hogy a gyerekek tökből lámpásokat faragnak, és azokat teszik ki mindenhova. De honnan ered a Jack-O’-Lanterns szokása? A névből már sejthető, hogy Írországhoz kötődik eme közismert tradíció, ahol fehérrépát használtak erre a célra, a sütőtök helyett. Állítólag egy Stingy Jack nevű emberhez kapcsolódik a legenda, aki többször csapdába csalta az ördögöt, és csak azzal a feltétellel engedte el, hogy ő maga sohasem kerül a pokolba. Amikor azonban meghalt, Jack megtudta, hogy a Mennyország sem akarta lelkét, ezért arra ítélték, hogy szellemként vándoroljon a Földön az örökkévalóságig. Az ördög Jacknek, egy darab égő szenet adott, ami fehérrépából volt faragva, hogy az világítsa meg az útját a végtelenbe. Végül a helyiek ijesztő arcokat kezdtek el faragni tökökbe, hogy így ijesszék el a gonosz szellemeket.

Most ha valaki azon gondolkodik, hogy hogyan is tudna tököt faragni úgy, hogy az még ki is nézzen valahogy, nem kell pánikba esnie. Sokaknak nincs nagy kézügyessége, hiszen nem lehetünk egyformák, ráadásul nem is olyan veszélytelen tököt faragni késsel vagy bármilyen más eszközzel. Kifejezetten tilos a gyerekeknek egyedül tököt faragniuk. Erre a célra azonban már feltalálták a műanyag tököket, vagy a textilből készül tököket is, melyek nagyon jól néznek ki, sokszor rendelkeznek már világítással, így nem kell tűzveszélyes gyertyával kísérleteznünk, emellett pedig semmi teendőnk nincs vele, csak kihelyezni az ablakba, a lépcsőre vagy az ajtó elé.

műanyag tököket

Az írek ezt az időszakot, vagyis a betakarítás végét illetve a tél kezdetét a Samhain időszakának nevezték, amikor a lelkek visszatérnek a földre. Ezt a hitüket erősítette a kereszténység által elterjedt halottak napja, amikor az élők és holtak ismét együtt vannak. Az írek rendkívül babonásak, rettegnek a gonosz szellemektől, ezért kreativitásukat felhasználva különböző jelmezeket öltöttek magukra, hogy így ijesszék el a gonosz lelkeket. Ma már a Halloween bulik elengedhetetlen része a jelmez. Lehet csak egy fekete köpeny vagy akár egy csontvázmintás felső, ilyenkor az a szabály, hogy nincs szabály. Vannak, akik nem ijesztő jelmezt öltenek, hanem csak valami elvontat, mellyel igazából nem riogatni szeretnének, hanem csak felhívni mások figyelmét. Ha nem kedveled a jelmezeket, de nem szeretnél lemaradni a halloweeni hangulatról, választhatsz egy pár cuki zoknit, egy pin up stílusú Halloween mintás ruhát vagy akár egy köpenyt.

Halloween férfi jelmez

elvontatfekete köpeny

Csokit vagy csalunk

Honnan származik a „csokit vagy csalunk” szokás, amikor a gyerekek beöltözve édességet gyűjtenek a környékbeliektől? Az egyik legenda szerint az írek a földön bolyongó lelkeknek akartak enni és innivalót gyűjteni, akik Halloween éjszakáján hosszú utat tettek meg. Másik teória szerint a skótok találták ki a hagyományt, ahol szegény felnőttek és gyerekek mentek ilyenkor élelmet kérni a helyiektől, cserébe pedig imádkoztak a halottaikért. Az amerikaiak szerint viszont az emberek azért öltöztek be, hogy így rejtsék el személyazonosságukat. Ha valaki kitalálta, hogy kik is ők valójában, akkor kaphattak különböző csokikat, cukorkákat. Hogy kinek melyik legenda tetszik, azt döntse el maga, de az már biztos, hogy ez az angolszász szokás szinte mindenhová beszivárgott. Azért készülj fel némi édességgel, hiszen nem lehet tudni, hány gyerkőc fog Halloween éjszakáján csengetni. Ha pedig te és gyerekeid is beöltöznek, a legfontosabb kiegészítője a csoki gyűjtő túrának egy kosár vagy egy zsák. Egy jópofa szövetből készült kosárral igazán hiteles lehet a halloweeni belépője mindenkinek. Ha valaki szereti a tornazsákra hasonlító zacskót, már abból is rengeteg típusú elérhető. A csoki osztogatás azonban nem mindig volt jellemző. A 20. század közepéig a házról házra járó gyerekek kosarába bizony sokszor kerültek játékok, pénz, gyümölcsök, diófélék. Az 1950-es években azonban az édességgyártó cégek felfigyeltek az esemény népszerűségére és elkezdtek, kifejezetten erre fókuszálni. Külön csomagolt édességek és halloweeni mintás cukorkák kerültek az üzletek polcaira. Az 1970-es években a szülők elkezdtek rettegni a nem csomagolt édességektől, ezért beindult a gépezet és tonna számra vásárolták az egyenként csomagolt, direkt Halloweenre gyártott cukorkákat. Ma már ezernyi féle gumicukor, csoki, karamell van forgalomban, sok cég már egész kosarat is készít az eseményre, minden földi jóval felszerelve.

jópofa szövetből készült kosárralzacskót

Most pedig beszéljünk a fekete macskákról. Már számos babona mögött a szegény fekete macska áll. De hogyan kapcsolódik még a halloweeni kavalkádhoz is?

A fekete macskák és a kísértetiesség társulása valójában egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor ezeket a sötétszínű állatokat az ördög szimbólumának tekintették. Nem segített a macskák jó hírnevén az sem, hogy évszázadokkal később, a vádlott boszorkányoknál gyakran találtak macskát, főleg feketét. Az emberek azt hitték, hogy a macska az az állat, amely a boszorkányoknak segítő kezet nyújt a sötét mágiában. Ma már azért másképp viszonyulunk a fekete macskához, hiszen sok mindenkinek van, de ilyenkor ismét előjönnek a középkori legendák. Ha netán van fekete macskád, most őt is bevonhatod a buliba, egy denevér szárnnyal felöltöztetve, még misztikusabbá változtathatod a partid.

denevér szárnnyal

Ha azt mondjuk Halloween, azonnal a fekete és a narancssárga színre gondol mindenki. De miért éppen ez a két szín vált az esemény „hivatalos” színeivé? A válaszhoz ismét vissza kell térni az írekhez és a Samhain nevű időszakhoz, ugyanis úgy tartották, hogy a fekete szimbolizálja a nyári időszak halálát, míg a narancssárga az őszi időszak eljövetelét és a betakarítást. Ennek jegyében a halloweeni bulin is e két színnek kell uralkodnia. Rengeteg kiegészítőt lehet már kapni, melyek viccesek és „félelmetesek” is. Ha te vagy a buli házigazdája az asztalokra tehetsz fekete csipketerítőt. A plafonról vagy akár a függönykarnisról lóghatnak különböző motívumokkal díszített lampionok is. Az ajtóra kívülről helyezhetsz jópofa ajtódíszt, mellyel már a vendégek is ráhangolódhatnak a bulira. A belső dekorációt feldobja egy narancssárga és fekete színű girland, az ablakokra pedig tehetsz, könnyen eltávolítható, mintás üvegfóliát. 

fekete csipketerítőt

Mi a helyzet a tűzgyújtással és a gyertyákkal?

Ma már tábortüzek gyújtása nem jellemző több okból kifolyólag. Sok helyen kifejezetten tiltott az őszi avar gyújtása, hiszen a tűzrakás veszélyes is lehet. A gyertyák tökéletesen megfelelnek erre a célra, de sok helyen már elektromos mécsesek is vannak, melyek kevésbé veszélyesek és többször újrafelhasználhatóak. A tűzgyújtás amúgy onnan ered, hogy régen úgy gondoltak, a földön tartózkodó lelkeknek, így segíthetnek abban, hogy megtalálhassák a földi lét utáni útjukat. Azóta nemcsak otthon gyújtunk gyertyát, de a temetőben halottaink tiszteletére is.

elektromos mécsesek

A denevér a halloweeni partik jól ismert szimbóluma. Nagyvalószínűséggel nemcsak szimbolikusan, de szó szerint is részt vehettek az első halloweeni ünnepségeken. A Samhain részeként a kelták nagy tábortüzeket gyújtottak, melyek köztudottan vonzották a rovarokat. A rovarok pedig mágnesként vonzzák magukhoz a denevéreket, így a fesztiválhoz hamarosan a denevér is szorosan kapcsolódott. A középkori folklór a denevért a halálhoz kapcsolta. A babona szerint a denevérek a halál előidézői voltak. Akárhogyan is viszonyulunk ehhez az állathoz, az igazi halloweeni dekoráció nem lehet teljes denevér nélkül. Elég egy két denevéres falmatrica vagy egy üvegfólia a kívánt hatás eléréséhez.

falmatricaüvegfólia

Ha még nincs elképzelésed arról, hogy milyen legyen az idei halloween partid, nem kell aggódnod, hiszen a sojo.hu Halloween kollekciója számodra is sok érdekes meglepetést tartogat. Bármilyen bulit is szeretnél a barátoknak vagy a gyermekeidnek, rendkívül kedvező áron juthatsz hozzá a legkülönlegesebb kiegészítőkhöz vagy jelmezekhez. Itt csak a fantáziád szabhat határt!

0 hozzászólás

Írjon hozzászólást!

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a hozzászólásokat a közzététel előtt jóvá kell hagyni!