Elő a napszemüvegekkel!

Alice Lee tette közzé ekkor:

2019-es napszemüveg trendek és tanácsok

Javában tombol a nyár, lassan mindenki szabadságra megy, a nyári gardrób előkerült, hiszen készülünk az egész évben várva várt nyaralásra. Mindössze egyetlen dolog hiányzik az utazótáskából, ami fontosabb a cuki szoknyánál vagy felsőnél. Ez pedig nem más, mint egy napszemüveg. Nemcsak mint divatos kiegészítő, de mint védelmező eszköz is elengedhetetlen, hisz legnagyobb értékünk a szemünk védelmét szolgálja, így nem maradhat ki a te táskádból sem.

Ha még neked sincs napszemüveged, és tanácstalan vagy, hogy milyen formájút, fazonút vagy színűt válassz, kövesd tanácsainkat és legyél felkészült. Nemcsak az számít, hogy hogyan néz ki, de olyan tényezőket is figyelembe kell venni, mint az UV védelem vagy a tartósság. Olvasd el tippjeinket és válogass a sojo.hu oldalán található több száz féle napszemüveg között!

Mióta használunk napszemüveget?  

A napszemüveg ma már természetes része öltözékünknek. Míg régen az öregség és a betegség szimbólumának tartották, ma már elengedhetetlen tartozéknak minősül. Elegáns, szexi és titokzatos. A gyógyászati segédeszköznek tartott napszemüveg, manapság rendkívül trendi. Nemcsak divatos, de hasznos is. De az emberiség mikor használta először? Nem is gondolnánk, de a napszemüveg elődje már az eszkimóknál is hódított. A hóvakság ellen, csontokból készített szemüvegeket használtak, így próbálták szemük világát megóvni. Igazi áttörés azonban a Római Birodalom idején történt, amikor Néró császár kezdett el smaragdlencséből készített szemüveget viselni a gladiátor játékok alatt. Mivel rövidlátó volt, emellett az arénában lévő por igazán zavaró volt, így próbálta a szemeit védeni és emellett látni a küzdelem minden részletét. Később a római légiósok is hordtak szemüveget, hogy így védjék szemüket a tűző napon való menetelés idején.

A középkorban már érzékeny szemre és gyengén látóknak készített szemüvegek is megjelentek, ekkor vált híressé Alessandro Di Spina firenzei mester, mint első igazi szemüveg és napszemüveg készítő. Szemüvegeivel egész Európa szerte ismerté vált. Az UV védelem ekkor még ismeretlen fogalomnak számított, de azt már tudták, hogy a zöld vagy kék lencse megszűri a napfényt. A nemesek viszont nem akarták követni a divatot és még mindig kendővel és kalappal akarták megóvni szemük világát.

Végül a 20. században hatalmas előrelépés történt. A technológiai fejlődésnek köszönhetően, elképesztően népszerűvé váltak a sötét lencsék. Az olcsó modellek helyett megjelentek a minőségi vagy éppen luxus termékek.

Az UV védelem azonban az amerikai Air Force-nak köszönhető, hiszen a második világháború idején a pilóták szemét akarták megóvni a levegőben, ezért formatervezett és már UV védelemmel ellátott napszemüvegeket kaptak. Ekkor vált ismerté Ray Ban Aviator szemüvege, melyet már a közemberek is örömmel viseltek, nemcsak a pilóták.

Az 50-es és 60-as években azonban nélkülözhetetlen kiegészítővé vált a napszemüveg. Az emberek akár hónapokig is gyűjtöttek egy-egy minőségi darabra. Olyan híres színésznők, mint Sophia Loren vagy Brigitte Bardot kezdték el reklámozni a napszemüveget, így nők milliói követték divatikonjaikat. Számos híres ember, mint John Lennon, Karl Lagerfeld vagy éppen Jackie Kennedy elképzelhetetlenek voltak napszemüveg nélkül.

Ma már az önkifejezés egyik eszköze. Szinte mindegyik divatcég energiát és időt nem spórolva, álmodik meg újabb és újabb modelleket, melyek követik a divat trendeket. De egyvalamiről sohasem feledkezzünk meg; a legfontosabb funkciója látásunk védelme. Ne csak az alapján válasszunk napszemüveget, hogy milyen menő, hanem, hogy mennyire biztonságos. Emellett sose nézzünk közvetlen a napfénybe még napszemüveggel sem, hisz könnyen árthatunk vele szemünknek.

Stílusosan mégis védve

Mint azt már tudhatod, az UV védelem elengedhetetlen, amikor napszemüveget vásárolsz. Lehet valami igazán trendi, ha a szemed világát nem óvja. Ezért ez legyen az első számú szempont. A nem megfelelő védelem következtében, az UV sugarak rongálhatják a szem szaruhártyáját, mellyel megnőhet az esélye a különböző gyulladások kialakulásának, a szürkehályognak illetve később akár maradandó károsodások is előfordulhatnak. Tehát választás előtt, figyelj oda arra, hogy a napszemüveg UV védett legyen.

A méret és a forma

A napszemüveg mindenféle méretben és formában készül, hogy mindenkihez megfelelően passzoljon. Fontos megjegyezni, hogy az arc formája nagyban befolyásolja azt, hogy melyik stílusú napszemüveg áll jól. Általánosságban elmondható, hogy az arc és a napszemüveg közötti kontraszt a lényeg. Például ha valakinek kerek az arca, előnyösebb egy szögletes formájú keretet választania. Ha például az arc szögletes formájú, egy ívesebb keret az ideális választás. Nézzünk néhány igazán népszerű napszemüveg formát.

A tükrözött stílusú avagy aviátor napszemüvegek, mint az már a nevében is benne van, kívülről egy tükröződő bevonatot kapnak, így a napszemüveg viselőjének szeme egyáltalán nem látszik. Vezetéshez kifejezetten ajánlott. Ezt a stílusú napszemüveget hozták divatba, az amerikai pilóták. Szinte nincs is olyan amerikai légierős film, amiben a szereplők ne hordtak volna, ilyen stílusú napszemüveget. Gondoljunk csak Tom Cruise-ra a Top Gun című filmben. Igen stílusos, vékony fém keretben, nagy sötétített lencsék. Ma már színes lencsével is elérhető, így igazán nőies viselet, habár a modell uniszexnek mondható, hisz jól férfiaknak és nőknek is egyaránt. Egyenes arcél esetén illetve ovális archoz kifejezetten ajánlott.

tükrözöttszínes lencsével

A Wayfarers stílusú napszemüvegek az 1950-es és 60-as években jöttek divatba, köszönhetően Audrey Hepburn-nek, amit az Álom luxuskivitelben című filmben láthattunk először. Vékonyka arcán eszméletlenül jól állt, az alapvetően nagynak mondható szemüveg. Igazán sötét lencséje és könnyű műanyag kerete miatt, rendkívül titokzatos és elegáns. Ahogy a filmben ő hordta, még az elmaradhatatlan kis fekete ruhával is hihetetlenül jól mutat. A mai modern nőknek nem hiányozhat az orráról. Most már több színben elérhető, így ha nem kedveled a túl sötét lencséket, választhatsz egy világosabb lilás, kékes vagy barnás lencsével ellátott napszemüveget is. Szögletes arcformához kiváló választás.

A kerek lencsével készült napszemüvegeket John Lennon és Ozzy Osbourne hozta divatba. Hivatalos megjelenésük részévé vált a kicsi, kerek napszemüveg, mely nélkül az utcára nem tették ki a lábukat. Igazi retro modellnek számít, de mivel tudjuk, hogy a divat ismétli önmagát, nem árt, ha egy ilyen szemüveg is lapul a fiókunkban. Egyvalami azonban nagyon fontos. Mivel teljesen áttetsző lencsével is készülnek, a napon való huzamosabb tartózkodásra nem alkalmas. UV védelemmel nem megfelelően elállított, ezért divat szemüvegként hordható, de például tengerparton kerülendő.

Wayfarerskerek

A szögletes napszemüvegek a 80-as években robbantak be a köztudatba. Mivel erősen foglalkoztatta az embereket a jövő technológiája, az űrutazás, a robotok világa, így egyre több ezen témákkal foglalkozó film került a mozivászonra, melyekben számtalanszor szerepelt a szögletes napszemüveg, mint az űrhajós és időutazó figura védjegye. A szögletes napszemüveg rendkívül jól áll a kerek arcon.

A  cica napszemüveg a 50-es illetve 60-as éveket idéző, pin up stílust megelevenítő örök klasszikus, mely igazán nőies megjelenést biztosít. Hosszúkás és vékony arcforma esetén ideális választás.

szögletes napszemüvegekcica napszemüveg

A túlméretes napszemüvegek a sztárok elengedhetetlen eszközei, hisz az állandó paparazzik előli bujkálás során, igazán hasznosnak bizonyul. Kellőképpen elfedi az arcot és megfelelően védi a szemeket. Rendkívül divatos és misztikus. Szögletes arc esetén ajánlott modell.

túlméretes napszemüvegek

Színek kavalkádjában

Ha már kiválasztottad a megfelelő formájú napszemüveget, talán fejtörést okozhat, hogy mégis milyen színű lencsét válassz, hiszen már rengeteg féle színű lencse kapható. Nézzük át egyenként, melyik milyen tevékenység végzése esetén javasolt.

A piros vagy rózsaszín lencse kifejezetten jó téli sportok esetén, hisz megfelelő védelmet biztosít a hóvakság ellen. Nyilván nyáron nem azon gondolkodsz, hogy mit viselsz télen, de ha esetleg egy ilyen színű szemüveget szerzel be, jó szolgálatot tehet télen is. A lila lencse vadászsportok és golf esetén lehet jó választás, mert a zöld felületeken lévő tárgyak könnyebben láthatóak. A kék különböző nyári sportok végzése esetén hasznos. A sötét szürke lencsék kellő mértékben csökkentik a fény intenzitását, ezáltal védik a szemet a sugaraktól, anélkül, hogy torzítanák a színeket és a kontrasztot. A barna lencsék részben vagy egészben megszűrik a kék fényeket, így jók sportoláshoz, vagy napfényes helyen tartózkodáshoz. A sárga lencsék pedig vadászok körében népszerűek, de vezetéshez nem ajánlott, hisz csökkenti a színfelismerési képességet.

Ha még te is hezitálsz, hogy melyik lehetne számodra a tökéletes, nézd meg a sojo.hu Napszemüveg kollekcióját és találd meg az igazit.

 

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni