A szezon kedvence: a papucs. Csodás papucsok nemcsak nyárra

Alice Lee tette közzé ekkor:

Mi a legkényelmesebb lábbeli a tikkasztó melegben? Nem más, mint a papucs. A legmelegebb hónapokban, nem is vágysz másra, mint egy kényelmes papucsra, melyben jól szellőzik a lábad. Akár tengerpart az úticél, akár csak egy kellemes nyár esti séta egy vacsorával egybekötve, bárhol és bármikor viselhetsz papucsot, hisz egy igazán univerzális lábbeli, melyből már számtalan fazonú és stílusú modell létezik.

Ha szeretnél egy pár divatos papucsot te is, nem kell mást tenned, mint ellátogatni a sojo.hu oldalára. Több százféle trendi és kényelmes papucs között válogathatsz, hihetetlenül kedvező áron. Most pedig bemutatunk néhány szuper szexi darabot, melyek ellenállhatatlanul formássá varázsolják lábaidat!

Mióta viselünk papucsot?

A papucs az egyik legkorábban feltalált lábbeli, amelynek maradványaira már az őskori barlangokban is bukkantak. A papucs elnevezés a középkori Angliából származik.  Az óangol „slip shoes” nevű szóból ered, ami minden olyan lábbelit jelentett, ami könnyű volt és a láb egyszerűen csak belecsusszant.

Már az ősi arab világban is használtak papucshoz hasonlító cipőt, melyet babouche-nak hívtak. Ez egy hegyes orrú, lapostalpú lábbeli volt, melyet előszeretettel viseltek a sivatagban. Később Kínában és Indiában a bohóc cipőre hasonlító papucsok terjedtek el, melyek a gazdagságot és az erőt jelképezték. A keleti világban valószínűleg azért vált igazán népszerűvé, mert a tisztelet jeleként mindenhol le kellett tenni a cipőt az ajtó előtt és a papucs volt az egyetlen könnyen és gyorsan levehető lábbeli. Mivel sokan szégyellhették lábukat, ezért Koreában még külön benti papucsot is feltaláltak, amit egy speciális zoknival lehetett viselni.

Európában azért terjedt el igazán, mert az európaiak mindig is különlegesnek, egzotikusnak tartották a keleti, úgymint kínai vagy indiai termékeket és ezért számos eszközt, fűszert hoztak Ázsiából a kontinensre. Később a franciák átalakításokat végeztek a keletről behozott papucsokon, ezeket a lábbeliket kezdték el pantofles-nek nevezni. Könnyű, hátul nyitott és már 1-2 cm-es sarokkal rendelkező modellek voltak, melyet a nők előszeretettel hordtak.

Ezután jelentek meg Angliában az első hálószobai papucsok. Ezek kényelmes és pihe-puha, mamusszerű lábbelik voltak, melyeket férfiak és nők is egyaránt kedveltek. Később megjelentek, a rendkívül díszes papucsok, majd a neoklasszikus stílust képviselő, bokán megkötős darabok. Ezt követték a modernebb lábbelikre hasonlító Albert herceg papucsok, melyek már házon kívül is hódítottak. Klubokban kabáttal viselve, igazi trendi megjelenést biztosított viselőjének.

A mai modern papucsok azonban teljesen eltérnek már a korábbi viseletektől. Akár otthon használod a lakásban, akár a strandra kívánsz benne menni, már több ezer féle lehetőség közül válogathatsz. Csak a fantáziád szabhat határt.

Papucsozzunk együtt!

De mégis milyen típusú papucsok közül válogathatsz? Alapvetően 5 nagy csoportra oszthatjuk; vannak a klumpák, a házipapucsok, az utcai papucsok, a strandpapucsok és a jól ismert flip flopok.

Flip flopok

Manapság az egyik legkedveltebb papucs fajta, a flip flop papucs. Érdekesség, hogy ezek a papucsok Japánban még mindig hagyományos lábbelinek felelnek meg, így például simán hordják a kimonóhoz. De mi a helyzet Európában? A flip flop papucsok tipikus tengerparti papucsok, amik már a 70-es, 80-as évek óta igazi slágerek minden nyáron. Hívhatjuk őket akár strandpapucsnak is. Ma már akár sportosan, akár elegánsabban öltözködsz, szinte minden viselethez tökéletesen alkalmasak, nemcsak a vízpartra vagy a strandra. Már számtalan, akár bőrből strasszokkal kirakott modell létezik, így még nyáresti rendezvényekre is bátran felvehetjük. Manapság simán elfogadott, ha valaki ilyen jellegű papucsban jelenik meg. Flip flopot hordanak mind a nők, mind a férfiak és már egyre inkább elterjedt a gyerekeknek való papucskák is. Évekkel ezelőtt megjelentek a flip flop szandálok is, melyek tökéletesek a nyári kirándulásokhoz. Csak annyiban különböznek a flip flop papucstól vagy strandpapucstól, hogy hátul egy pánt rögzíti a szandált a boka körül. A flip flopok tárháza igazából végtelen, hisz már kötéllel bevont virágmintástól kezdve, a magasított bőr flip flop valamint a szivacsos hatású modellig, mindenféle fazonú létezik. Egyesek szerint, a kétujjasnak is nevezett papucs nem éppen a legkényelmesebb viselet, hisz kikezdheti a lábujjak közét, néhány alkalommal viselve viszont, könnyen hozzászoktathatod lábaidat ehhez a lábbelihez és garantáltan frissnek érezheted majd azokat akár egész nap.

 flip flop papucsbőrből strasszokkal kirakottflip flop szandálokkötéllel bevontmagasított bőrszivacsos hatású

Strandpapucsok

Vajon miben különböznek a strandpapucsok a flip flop papucsoktól? A strandpapucsok általában szintetikus anyagokból, azaz gumiból vagy műanyagból készülnek. Nem lábujjközös megoldással rendelkeznek, hanem az egész lábfejet átívelő pánttal tartják a lábainkat stabilan a papucsban. Anyagának köszönhetően rendkívül gyorsan és könnyen tisztíthatóak, ezért elengedhetetlenek a tengerparton, a strandon vagy éppen az uszodákban. Ma már ezekből is rengeteg féle modell létezik. Ha arra gondolunk, hogy a 90-es években még csak a klasszikus kék-fehér vagy piros-fehér csíkos papucsok léteztek, most már megszámlálhatatlanul sok design van forgalomban. A nők nagy kedvence a strasszal díszített papucsok, melyek nemcsak praktikusok, de nagyon divatosak is. Vannak flitteres darabok is, melyek olyan jól mutatnak, hogyha uszoda vagy tengerpart után közvetlenül, buliba támad kedved menni, semmi ok az aggodalomra, hisz még egy parti öltözethez is remekül passzol. A masnis papucsok idén hihetetlenül trendik. Bohókásak, már-már kislányosak, mégis nagyon jól néznek ki. Egyetlen hátránya, hogy inkább hétköznapi viselethez ajánlott, mivel a szövet masnik átázva, nehezen száradnak meg. Még ide sorolhatjuk a már szandál kategóriába is sorolható szintén masnis gumiszandált, mely remek viselet lehet a tengerparton. Fürdés után azonnal, akár vacsorázni is elmehetsz benne, hisz elegáns és kényelmes viselet.

strasszal díszítettflitteresmasnis papucsokmasnis gumiszandált

Utcai papucsok

Az utcai papucsokat kifejezetten sétákhoz, akár bevásárláshoz, esti vacsorához tervezték. Egy alapszabályt érdemes csak betartani. A papucsnak kényelmesnek kell lennie, hiszen a hosszú séták alkalmával komoly lábfájdalmakat okozhat és könnyen feltörheti a lábat. Az utcai papucsok általában magas minőségű bőrből készülnek. Mind férfiak, mind pedig nőknek viselhetik. A női változatok strassz kővel, flitterekkel, masnikkal vagy éppen gyöngyökkel és kagylókkal díszítettek is lehetnek már. Léteznek lapos talpú modellek, sarokkal rendelkezőek vagy éppen egybetalpúak is. A vastag talpú magasított, kötéllel vagy éppen parafával bevont papucsok, igazi reneszánszukat élik mostanában. A lábfejen lévő pánt lehet virággal vagy masnival is díszített. Hihetetlenül nőies viselet, mely bárhol és bármikor hordható. Ha a sarkakat kedveled, tuti befutó lehet nálad is egy műbör, sarokkal ellátott papucs, mely fémes berakásának köszönhetően igazán modern és szexi megjelenést biztosít. A sarkak formássá varázsolják a vádlit és optikailag nyújtják a lábat. Elegáns és felér akár egy klasszikus magassarkú cipővel. Ha netán a lapos modelleket preferálok, egy babouches arab modellhez hasonlító lapos talpú és hegyes orrú papucs neked is tetszeni fog. Akinek pedig a biztonság az elsőszámú szempont, már léteznek csúszásmentes, de divatos bőr felsőrésszel rendelkező papucsok, melyek már nem olyan ormótlan modellek, mint amilyeneket régen használtak.

vastag talpúműbörlapos talpú és hegyes orrúcsúszásmentes

Klumpák

Az 1900-as évek második felében vált igazán népszerűvé a klumpa papucs, melynek talprésze fából készült, zárt felsőrésze viszont bőrből. Hollandiában igen nagy hagyománya van a klumpa viselésének, és most már nemcsak a nehéz fából készült változat kapható, de már gumiból is rengeteg modell elérhető. A tengerparton, vagy az egyszerűbb darabok még a kertben is használhatóak. A strandra való klumpa gumiból van, szinte egy darabból kiöntve, így a tisztítás több, mint egyszerű. Kényelmes és vízálló viselet. A vintage stílusú klumpa kifejezetten elegáns és már virággal díszített változatok is elérhetőek. Magasított sarokrészének köszönhetően, jó testtartást biztosít viselőjének.

 klumpavintage stílusú klumpavirággal díszített

Alkalmi papucsok

A papucs hordása olyannyira megszokottá vált, hogy ma már alkalmi papucsokat is készítenek, melyek szuperül néznek ki mind szoknyával, mind pedig nadrággal. A hegyes orrú kisebb sarkútól kezdve, a magassarkú római stílusú papucsig, már számtalan fazon és szín közül lehet választani.

magassarkú római stílusú papucsig

Ha a te érdeklődésedet is felkeltették a csinosabbnál csinosabb papucsok, és valódi rajongójuk vagy, látogasd meg a sojo.hu Papucs kollekció oldalát és találd meg te is a tökéletes papucsot. Nem számít, ha már tucatnyi papucs lapul a szekrényedben. Papucsból sohasem elég.

0 hozzászólás

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni